OSMANLI DEVLETİ -Kuruluş Dönemi-


Onüçüncü asır kapanırken tarih sahnesine çıkan Osmanlı Devleti'nin altıyüz yılı aşan ömrü, devletin hayatında göze çarpan bazı dönemlere göre beş döneme ayrılır. Bunlar:

  1. Kuruluş Dönemi: 1299 ( Osman Gazi'nin uç beyi olarak atanması)
  2. Yükselme Dönemi: 1453 (İstanbul'un fethi)
  3. Duraklama Dönemi: 1579 ( Sokullu Mehmet Paşa'nın ölümü)
  4. Gerileme Dönemi: 1699 ( Karlofça Barış Antlaşması)( Osmanlı& Avusturya, Venedik, Lehistan)
  5. Dağılma Dönemi: 1792 ( Yaş Antlaşması)(Osmanlı& Rusya)

                                 Duraklama
                   1579   →→→→→→ 1699
                             ↑                                          ↓
                             ↑                                          ↓
                             ↑                                          ↓
                     Yükselme                            Gerileme
                             ↑                                          ↓
                             ↑                                          ↓
                             ↑                                          ↓
   →→→→→→→                              ↘
1299     Kuruluş  1453                            1792  ↘ Dağılma



➢KURULUŞ DÖNEMİ(1299-1453)


  • Osmanlılar Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundandır.
  • Bir uç beyi olan Osmanlılar, Ertuğrul Gazi önderliğinde ilk olarak Van yakınlarındaki Ahlat yöresine, daha sonra da Ankara yakınlarındaki Karacadağ bölgesine yerleşmişlerdir.
  • Bir süre sonra ise Söğüt ve Domaniç'i Bizans'tan alarak buralara yerleşmişlerdir.
  • Osmanlı Devleti'nin temellerini Ertuğrul Gazi döneminde atılmış , Ertuğrul Gazi'nin ölümünden sonra Anadolu Selçuklu Devleti'nin otoritesini kaybetmesi üzerine oğlu Osman Bey 1299 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir.

OSMANLI DEVLETİNİN BEYLİKTEN DEVLETE GEÇİŞİ 

  1. COĞRAFİ KONUM:Kurulduğu yer siyasi, sosyal ve ekonomik  açıdan gelişmeye elverişli bir konuma sahipti.Uç beyliği olması sebebiyle, zayıf düşen Bizans topraklarına hızla büyümüş, Selçuklu Devletinin yıkılması ile birlikte bağımsızlığını ilan ederek, çevresindeki beylikleri kendisine katmıştır.
  2. PADİŞAHLARIN ÖZELLİKLERİ: Kuruluş Döneminde iyi yetişmiş, deneyimli, adaletli, hoşgörülü, çalışkan ve yeniliklere açık padişahlar devletin güçlenmesini sağlamışlardır.
  3. BİZANS VE BALKANLARIN DURUMU: Bizans’ın toprak kayıpları ve iç isyanlar nedeniyle zayıflaması, Balkanlarda siyasi birliğin olmaması, etnik ve dini çatışmaların yaşanması Osmanlı Devleti’nin genişlemesini kolaylaştırmıştır.
  4. ANADOLU'NUN SİYASİ DURUMU: Anadolu’da güçlü bir devletin olmaması, Türk beyliklerinin birbirleriyle mücadele ederek yıpranmaları Osmanlı Devleti'nin Anadolu'da etkinliğini artırmasını sağlamıştır.
  5. İSKAN POLİTİKASI: Fethedilen yerlerdeki boş arazilere Türk nüfus yerleştirilerek, fethedilen yerlerin Türkleştirilmesi ve orduya destek sağlanması Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda tutunmasına yardımcı olmuştur.
  6. AHİLERİN DESTEĞİ: Ahlak ile zanaatı birleştirmiş bir meslek örgütü olan Ahiler, Osman Bey’in manevi destekleyicisi oldular. Osman Bey bir bölgeyi ele geçirdikten sonra burada nasıl bir yönetim uygulayacağını Ahilerden sormaktaydı. Ahiler; beyliği teşkilatlandırma, sosyal hayatı düzenleme ve beylere danışmanlık yapma gibi önemli görevleri üstlendiler.
  7. OSMANLILARIN BEYLİKLERE KARŞI TUTUMU: Osmanlılar başlangıçta kendisinden daha güçlü olan Anadolu beylikleri ile çatışmaktan kaçınmışlar, bunun yerine iyice zayıflamış olan Bizans’a karşı gaza ve cihat politikası takip etmişlerdir. Bu politika Türkmenlerin Osmanlı Devleti’ne destek vermesini sağlamıştır.
  8. MERKEZİ OTORİTE: Osmanlı'da eski Türk devletlerinin yaptığı sistem hastası görülmüş, merkezi güçlü bir yönetim uygulanmıştır.Ülke toprakları hanedanın ortak malıdır, anlayışı terkedilmiş ve tek söz sahibi padişah olmuştur. Bu merkezilik Osmanlı'nın büyümesine yardımcı olmuştur.
  9. ORDUNUN GÜÇLÜ OLMASI
  10. CİHAT VE GAZA ANLAYIŞI                                    

Yorumlar